R-TOD

The Rockdale Centre Edge Residence is an innovative architectural project that exemplifies the principles of good design and thoughtful urban integration. This mixed-use development is strategically located on the southern edge of the vibrant Rockdale Town Centre, within the “Centre Edge Residential” precinct.

The Rockdale Centre Edge Residence is an innovative architectural project that exemplifies the principles of good design and thoughtful urban integration. This mixed-use development is strategically located on the southern edge of the vibrant Rockdale Town Centre, within the “Centre Edge Residential” precinct. With its contextual design, appropriate scale, and density, the project aims to contribute to the existing character of the area while providing a high level of amenity and sustainability.

The Rockdale Centre Edge Residence seamlessly responds to its surroundings and enhances the qualities of the area. Situated on four consolidated allotments with a single frontage to the Princes Highway, the site benefits from its proximity to the Rockdale train station, only 400 meters away. The diverse surrounding context, ranging from high-density mixed-use and residential developments to commercial establishments and medium-density housing, serves as inspiration for the project’s design.

Location:Rockdale, NSW
Date:2018
Site Area:2,666 m2
Floor Area:8,998 m2
Density:91 apartments

The architectural expression of the Rockdale Centre Edge Residence reflects its environmental and planning constraints. The building comprises three distinct vertical parts, harmonizing with the desired character of the area. The lower levels feature serviced apartments and shared amenities within a glazed winter garden, creating a singular glazed podium form. A modulated tower, set back 3 meters from the podium, presents a dynamic façade with three playful bays. The tower culminates in a distinctive roof feature that wraps over the roof, providing a unique penthouse expression.

The Rockdale Centre Edge Residence achieves a density appropriate for the site and its context, while ensuring a high level of amenity for residents. With a site area of 2665 square meters and a floor space ratio of 3.27:1, the development is in line with neighboring properties. Its location, within easy access to the Rockdale Town Centre, public transport, and community facilities, further enhances its appeal. The proposed density not only meets the area’s population demands but also minimizes impacts on neighboring properties.

Sustainability is at the forefront of the Rockdale Centre Edge Residence’s design. By incorporating natural cross ventilation, sunlight, and passive thermal design, the development promotes energy efficiency and reduces reliance on technology. The project maximizes solar access by orienting 100% of the apartments to the north, east, or west, ensuring direct sunlight throughout the day. Additionally, the use of sustainable materials, deep soil zones for groundwater recharge, and rooftop landscaping contribute to the project’s overall sustainability.

The Rockdale Centre Edge Residence seamlessly integrates landscape and buildings, creating an attractive and sustainable development. The project optimizes the use of landscaping, from a generous green forecourt with dense vegetation to communal open spaces on various levels. The ground floor terrace and communal areas provide opportunities for social interaction and play, while the roof terrace offers unencumbered access to light and views. The careful selection of plants minimizes water usage while maximizing amenity and privacy.

The Rockdale Centre Edge Residence prioritizes internal and external amenity to create positive living environments. All apartments are designed with careful orientation, ensuring maximum access to daylight and solar amenity. The diverse mix of 91 dwellings, ranging from one to three bedrooms, caters to various lifestyles. Each dwelling offers secure private open spaces, balconies, or terraces, complying with the minimum area requirements. The development also provides ample parking, bicycle storage, and storage cages for residents.

Safety and security are paramount in the Rockdale Centre Edge Residence. The design optimizes safety within the development and the public domain by maximizing natural surveillance and creating clearly

Fuse Architects acknowledges the First Nations peoples, the Gadigal People of the Eora Nation, as the Traditional Custodians of the diverse lands where we live, work, and create. We admire their deep and enduring connections to the land, sea, and community. We are committed to meaningful dialogue, as we work together to honour the past and shape a harmonious future. We pay our respects to the wisdom of their Elders, past, present, and emerging.

This will close in 7 seconds